Już od starożytności doceniano wyjątkowe właściwości miodów. Wszelkie gatunki nektaru pszczelego wiążą się z ogromnie cennymi walorami zdrowotnymi. Niezależnie od tego, jaki typ tego wyrobu preferujemy, zawsze jego spożywanie wiąże się z szeregiem pozytywnych korzyści dla naszego organizmu. O tym, w czym nektar pszczeli może pomóc człowiekowi przeczytasz w niniejszym tekście. Zapraszamy do lektury naszego artykułu informacyjno-poradnikowego.
Miód a choroby serca
W miodach wszelkiego rodzaju znajdują się tak zwane cukry proste, w tym fruktoza oraz glukoza. Dodatkowo jest to także źródło cennych mikroelementów oraz ważnych dla zdrowia ludzkiego enzymów. Wszystkie te składniki „zmieszane” w jednym wyrobie, jakim jest miód świetnie oddziałują na nasze mięśnie. Tonizują, odżywiają oraz wywołują reakcje stymulujące. Wynikiem tego jest klarowny wniosek, jaki został dowiedziony przez naukowców. Ich wnikliwe badania pozwoliły odkryć fakt, iż w pszczelim produkcie znajduje się cenny czynnik glikutylenowy. Jest to element odpowiedzialny za gospodarkę węglowodanowo-tłuszczową w mięśniu sercowym. Dzięki temu czynnikowi nie ma problemów z nerwicami, skołatanymi nerwami, stanami depresyjnymi, zaburzeniami rytmu serca, arytmią, zapaleniem mięśnia sercowego. Ponadto to rewelacyjny sposób na zwalczenie dusznicy bolesnej.
Co więcej, warto także zwrócić uwagę na to, iż systematyczne spożywanie miodu jest skuteczne w zmaganiach z chorobą nadciśnieniową. W celach profilaktycznych oraz leczniczych dobrze jest stosować napar na bazie miodu. Wystarczy połączyć jedną łyżkę miodu lipowego – zaledwie dwadzieścia gram będzie odpowiednie – z dwiema szklankami wody oraz dużą łyżką owoców dzikiej róży. Taką miksturę pijemy trzy razy w ciągu dnia, po średnio pół szklanki. Na osłabienie mięśnia sercowego z kolei warto jest przygotowywać sobie miksturę na bazie miodu rzepakowego. Stosujemy jedną łyżkę miodu tego gatunki oraz jedną szklankę mleka. Ważne, aby mleko było przegotowane oraz wystudzone. Zaleca się przez specjalistów wypijanie dziennie dwóch, maksymalnie trzech szklanek tego produktu dziennie.